• Ring oss: 975 21 288

Sommerpatruljen: – Ungdom utnyttes i arbeidslivet

overtid
6 mai, 2015

Sommerpatruljen: – Ungdom utnyttes i arbeidslivet

Stadig flere ungdommer jobber lange dager uten å få overtidsbetalt. LOs sommerpatrulje frykter at dette skal bli en ny trend.

I juni og juli besøkte sommerpatruljen nærmere 6.000 bedrifter over hele landet for å undersøke om de unges rettigheter i arbeidslivet blir fulgt. Foreløpige tall viser at de har funnet 1.500 brudd fordelt på 1.090 arbeidsplasser.

Hele 49 prosent av bruddene dreier seg om brudd på arbeidstidsreglene. Av disse er hele 26,6 prosent brudd på overtidsreglene. 10 prosent er brudd på pauseregler, mens 12 prosent er brudd på andre arbeidstidsregler. Ofte er det snakk om at ansatte under 18 år jobber mer enn de har lov til. Mange unge arbeidstakere opplever også å ikke få 40 prosent tillegg i lønn etter ni timers arbeid

Tidligere har det vanligste bruddet vært mangelfull eller manglende arbeidskontrakt.

Årets mest ekstreme eksempel på brudd på overtidsreglene fant de i Ålesund.

– En lærling jobbet 700 timer overtid uten å få en krone i overtidsbetaling. I stedet fikk lærlingen en flat lønn på 5.000 kroner. Ingen normal arbeidstaker ville ha godtatt slike arbeidsforhold. Vi har meldt saken blir til forbundet lærlingen tilhører, og så må de ta saken videre. Vi sender i tillegg saken inn til Arbeidstilsynet, sier ungdomsrådgiver i sommerpatruljen, Kent Rune Pedersen, til NTB. (©NTB)

Kilde: http://www.itromso.no/ntb/iriks/article9912636.ece

pater

Legg igjen en kommentar

Du må være innlogget for å kunne kommentere.